Головна » 2015 » Листопад » 21 » "Здорові" поради школярам
15:10
"Здорові" поради школярам

Правильно складай режим дня!

В розпорядку дня все повинно мати своє тверде місце  та стати звичкою. Склавши правильно режим дня, ти виграєш час.

Перевір свій розпорядок та відміть напруженіший для тебе час на циферблаті приблизного розпорядку дня. Виріши, чим треба займатися, розумно розподіливши час.

Для цього дай відповіді на такі запитання:

1.Чи своєчасно ти лягаєш спати і чи достатньо рано встаєш? Чи спиш ти 8-10 годин на добу?

2.Чи займаєшся ти кожного дня ранковою гімнастикою і фізичними вправами у вільний час (не менше 20 хвилин), чи регулярно ти тренуєшся?

3.Чи своєчасно ти їси? Чи поспішаєш ти під час їжі, наскільки ретельно її пережовуєш?

4.Чи достатньо часу ти приділяєш особистій гігієні, догляду за зубами та загартуванню організму?

5.Чи буваєш ти кожного дня 2-3 години на свіжому повітрі? Чи спиш ти влітку і взимку з відкритим вікном (кватиркою)?

6.Чи виконуєш ти дихальні вправи і фізичні вправи, підтягування після роботи (гри) на комп’ютері, занять музикою, приготування домашнього завдання, перегляду телепередач?

7.Чи дбаєш ти про розумовий відпочинок, почергово змінюючи розумові навантаження виконанням фізичних вправ або прогулянкою на свіжому повітрі?

8.Чи дотримуєшся ти регулярності у своєму денному розпорядку (наприклад, у визначений час прокидаєшся щоранку, лягаєш спати увечері, обідаєш тощо)?

Правильно вживай їжу!

Постійна вага зберігається, якщо кількість їжі відповідає енергетичним потребам організму. Але під час росту організму, вага тіла повинна поступово збільшуватись.

Декілька елементарних правил харчування:

1.Намагайся їсти фрукти і сирі овочі; особливо взимку їжа повинна бути багатою на вітаміни. Недостатність вітамінів загрожує твоєму здоров’ю і працездатності.

2.Для збереження гарних зубів намагайся частіше їсти тверду їжу, гризти яблука, груші, моркву, а після їжі обов’язково прополощи рот водою або почисти зуби.

3.Їж не поспішаючи, добре пережовуй їжу, щоб запобігти розладу травлення.

4.Після енергійної гри або бігу, не пий холодні напої.

5.Якщо ти регулярно тренуєшся в спортивній секції або самостійно займаєшся фізичними вправами, не відмовляйся від їжі перед тренуванням. Але їсти треба не дуже багато: переповнений шлунок може спричинити погане самопочуття і низькі результати.

6.Відсутність апетиту, погане засипання, безсоння, втрата ваги вказують на перевтому або початок хвороби.

Орієнтовний раціон школяра.

Кожний день в меню повинні бути представлені усі сім груп продуктів «харчового кола», які допоможуть організму отримувати достатню кількість поживних речовин: овочі; фрукти та ягоди; коренеплоди; молоко та молочні продукти; м’ясо, риба, яйця; хліб та круп’яні продукти; харчові жири.

Загартовуйся!

Загартовуючись, ти станеш витривалим і посилиш свій імунітет.

Загартовуватись можна, наприклад при чергуванні теплого та холодного душа або вологого обтирання рушником. Організм пристосовується до зміни температур і незабаром йому перестають загрожувати переохолодження і застуди. Після водної процедури не забудьте добре обтертися.

Загартовуванню сприяють сонце, повітря і вода, але під час плавання та приймання сонячних ванн організм непомітно втрачає тепло. Тривалість купань і сонячних ванн потрібно збільшувати поступово. Не залишайтеся довго у воді і рухайся, знаходячись на сонці. В цьому тобі допоможуть ігри та вправи. Рухи захищають тіло від переохолодження.

Одягайся відповідно до пори року.

Слідкуй за поставою!

Пам’ятай, що постава – це вміння тримати своє тіло, зовнішня ознака, яка свідчить про запас тілесних і душевних сил людини.

Гарна постава створюється за допомогою виховання, навчання і тренування. Для її підтримки впродовж навчального дня необхідно регулярно тренувати відповідні групи м’язів.

Гарна постава виробляється за допомогою спеціальних вправ, які бажано виконувати щодня. Особливу увагу слід звертати на тренування правильної постави голови.

При неправильній поставі голова опущена, плечі напружені і зведені вперед або одне плече вище другого; живіт виступає вперед, значно посилений поперековий згин, відведений назад таз, кругла спина і запала грудна клітка. Наслідком кіфотичної, сколіотичної або кіфосколіотичної постави є погіршення діяльності серцево-судинної, нервової і дихальної систем, печінки, нирок тощо.

Крім виконання спеціальних вправ для формування правильної постави в домашніх умовах важливе значення має поза, в якій ти сидиш за партою під час приготування домашніх завдань, а також освітлення робочого місця. Світло має падати зліва, щоб тінь руки не заважала писати. На столі (парті) не повинно бути зайвих речей. Крім того, важливо, щоб ліжко було рівним і твердим (бажано ортопедичним), подушка невеличкою.

Переглядів: 878 | Додав: Starsong | Теги: советы, школьники, школяри, поради | Рейтинг: 5.0/2