Головна » 2015 » Квітень » 17 » Прогулянка на свіжому повітрі — надійний засіб зміцнення здоров'я дитини!
11:15
Прогулянка на свіжому повітрі — надійний засіб зміцнення здоров'я дитини!

  

    Перебування дитини на свіжому повітрі позитивно впливає на обмін речовин, сприяє поліпшенню апетиту, засвоєнню харчових продуктів та забезпечує загартовувальний ефект. Прогулянка, як елемент розпорядку, є надійним засобом профілактики перевтоми. Вона дає дітям змогу у рухливих, спортивних іграх, праці, різнома­нітних фізичних вправах задовольняти свої потреби у рухах. Вико­нання фізичних вправ на свіжому повітрі посилює їх ефективність. Адже фізичне навантаження і свіже повітря зміцнюють здоров'я дітей, посилюють їх працездатність. Саме через це важливо раціо­нально організувати рухову діяльність дітей на прогулянці.

   У рекомендаціях для батьків учені Т. Виноградова та Е. Білостоцька зазначають, якщо прогулянка добре і правильно організо­вана, витримана за часом, то діти реалізують у ній близько 50% добової потреби в активних рухах. Таким чином, невиправдане її скорочення створює дефіцит рухів.

   Тривалість прогулянки для дітей дошкільного віку має бути не менше 3-4год на день. При цьому перебування дітей на свіжому повітрі у часі певною мірою залежить від сформованості нави­чок самообслуговування. Звичка раціонально складати одяг, вільно підходити до місця його зберігання, засвоєння послідовності одя­гання, очікування цікавої прогулянки є тими умовами, які визна­чають чітку підготовку до її проведення.

. Треба зазначити, що прогулянка вирішує не лише розвивальні, виховні, а й оздоровчі завдання. Під час неї педагоги і бать­ки разом з дітьми спостерігають за природою, вчаться розуміти, зберігати і використовувати її як оздоровлювальний чинник для зміцнення дихальної, серцево-судинної та нервової систем. Успіш­но здійснюють індивідуальну роботу з розвитку рухів, спортивних ігор, фізичних вправ. Окрім того, прогулянка викликає позитивні емоції, сприяє формуванню трудових умінь дітей, їхній самостій­ній діяльності.

   Таким чином, повноцінне спілкування з природою, насичене пізнавальним інтересом і приємними переживаннями, викликає у дитини загальний стан гармонії, душевної рівноваги. А це і є пси­хічне здоров'я, що зміцнює організм загалом і є основою фізично­го здоров'я дитини.

   Раціональне чергування різних видів дитячої діяльності робить прогулянку цікавою і захопливою. Така прогулянка забезпечує доб­рий відпочинок, створює радісний настрій. Треба зазначити, що для дітей середнього та старшого дошкільного віку рекомендується більше часу відводити руховій діяльності, а саме: спортивним іграм, рухливим іграм, індивідуальним, груповим тренуванням фізичних вправ, іграм з елементами спорту. Після занять зі статичним на­пруженням доцільно організовувати рухливі ігри, які допоможуть зняти нервове та розумове перевантаження.

   На вечірній прогулянці доцільно застосовувати більш динамічні засоби фізичної культури (основні рухи, спортивні вправи, еста­фети). Один раз на місяць для дітей, які відвідують дошкільний навчальний заклад, вечірню прогулянку замінюють спортивною розвагою помірно-швидкого темпу.

   Узимку з дітьми 3-4 років можна здійснювати прогулянки при температурі повітря не нижче  -15°С, зі старшими  -22°С. Для того щоб під час прогулянки взимку тепловий стан дітей не по­рушувався, потрібно враховувати послідовність динамічних рухів, відпочинок та спокійні ігри.

  Улітку, незважаючи на активне використання оздоровчих при­родних чинників, треба уникати перегрівання дітей, контролювати їх рухове навантаження.

   Під час прогулянок у різні пори року дорослі мають уважно стежити за змістом самостійної діяльності дітей, за реакціями і ста­ном дітей. Пришвидшене дихання і пульс, почервоніння обличчя, посилене потовиділення, особливо під час рухливих ігор, засвідчу­ють про перевантаження, втому, зниження працездатності й пору­шення теплового стану дитини. У такому випадку треба терміново зменшити інтенсивність рухів чи ігор, переключити увагу дитини на спокійне заняття — малорухливі ігри, спостереження тощо.

   Активн

 

а діяльність дітей на прогулянці потребує правильного підбору одягу. Вбрання має бути зручним, не ускладнювати рухи, Щоб не викликати у дитини розчарування. Дорослий повинен так продумати зміст прогулянки, щоб діти не переохолоджувалися і водночас не перегрівалися.

  Різноманітні заняття на свіжому повітрі розвивають рухові можливості дітей, сприяють підвищенню рівня їх фізичної підготовленості та загартуванню організму.

 

Переглядів: 381 | Додав: Starsong | Теги: рампа, КЗ Дитячий центр, прогулянка, сіже повітря | Рейтинг: 5.0/2